OLIE VERVERSEN

Olie garandeert een optimale werking van de motor

Garage Planckaert - Oliefilter

Motorolie is een essentieel element van uw motor, want hiermee kan men de wrijving en de slijtage van de bewegende onderdelen beperken, hetgeen eveneens bijdraagt tot een goede dichtheid van de zuigers in de cilinders. Olie zorgt er ook voor dat de mechanica wordt gekoeld, zodat de motor kan werken bij een optimale temperatuur. Motorolie draineert ook de onzuiverheden en metaalresten te wijten aan de wrijving van de bewegende onderdelen.

Niettegenstaande de motorolie wordt gereinigd door middel van een filter, verslechtert de kwaliteit van de motorolie en moet de olie ongeveer om de 15.000 km worden vervangen (naargelang de modellen), of elk jaar (na verloop van tijd en door de condensatie neemt de olie water op).

Bij ons hebt u de garantie dat de olie die wordt gebruikt, voldoet aan de voorschriften van de constructeur. Onze oliën zijn trouwens van een gelijkwaardige kwaliteit. Vertrouwen moet je onderhouden.

Nazicht

Een nauwkeurig nazicht van de essentiële punten en het vervangen van de slijtage-onderdelen volgens de richtlijnen van de constructeur.

Garage Planckaert - Nazicht

Volgens de richtlijnen van de constructeur moet uw wagen regelmatig nagezien worden. Tijdens deze nazichten dienen er verschillende essentiële veiligheidspunten gecontroleerd te worden en bepaalde onderdelen moeten vervangen worden. De analyse van de elektronica, een update van de onderhoudsindicator, een visuele controle van de remmen, van de stuurinrichting, van de banden, van de verlichting, maar ook het verversen van de motorolie, het vervangen van de oliefilter, en het reinigen van de oliefilter zijn allemaal zaken die moeten gebeuren. Om uw wagen in goede staat te houden, zijn er nog andere interventies nodig met betrekking tot onderdelen waarvan het heel normaal is dat ze verslijten. Deze elementen moeten worden vervangen bij de kilometerstand voorzien door de constructeur. Bijvoorbeeld de schokdempers of de distributieriem. Het hele EURO REPAR CAR SERVICE-netwerk is uitgerust met een diagnosetool voor verschillende merken die de mogelijkheid biedt om defecten op te sporen en om een controle te doen, ongeacht uw voertuig. Deze controles gebeuren systematisch volgens de aanbevelingen van de constructeur en laten toe om de oorspronkelijke garantie te behouden.

Banden

Banden: een essentieel element dat we niet mogen verwaarlozen

Garage Planckaert - Banden

Banden zien er hetzelfde uit sinds ze worden gemaakt, maar ze blijven wel evolueren, banden blijven een belangrijk veiligheidselement, omdat dit het enige element is dat in verbinding staat met de wagen en de weg. De banden garanderen een goede wegligging zelfs op een nat wegdek, een onberispelijke wegligging in de bochten, efficiënte remmanoeuvres maar ook rijcomfort. Met andere woorden, ze garanderen plezier, efficiëntie en veiligheid.

Uw veiligheid is de bekommernis van EURO REPAR CAR SERVICE, waar u tips krijgt van vakmensen, en waar u terecht kan voor een ruim aanbod banden aangepast aan uw wagen, en waar u zeker bent van een correcte prijs!

Remmen

Efficiënt remmen om de wagen perfect onder controle te houden

Garage Planckaert - Remmen

Remmen, vertragen, stoppen … Wanneer u rijdt, dan wordt er veel gevraagd van het remsysteem, vooral in de stad. Een degelijke remvoering en schijven en een degelijk hydraulisch circuit garanderen uw veiligheid, ongeacht de weersomstandigheden of de toestand op de weg. Het volstaat immers vaak om enkele meters vroeger te kunnen remmen om een ongeval te kunnen vermijden!

De remblokken vooraan zijn het element van het remsysteem waarvan het meest wordt geëist, omdat het de remblokken zijn die de metalen schijf die in verbinding staat met het wiel ‘aantasten’. Het geheel wiel/schijf draait héél snel, en die kinetische energie wordt omgezet in warmte tijdens het remmen. Deze bruuske wijzigingen qua temperatuur en wrijving vereisen een minimale dikte van de remblokken. Om ervoor te zorgen dat de remmen efficiënt blijven werken en op een veilige afstand blijven, is het heel belangrijk om de niet-slijtvaste onderdelen regelmatig te vervangen.

Airco

Een comfort- en veiligheidselement, zowel tijdens de winter als tijdens de zomer!

Garage Planckaert - Airco

Net als een koelkast werkt het airconditioningsysteem met een koelgas dat in een circuit wordt gestuurd via een compressor, hetgeen de mogelijkheid biedt om de omgevingslucht te koelen en de warmte te verwijderen. Maar daar houdt de vergelijking op, want airconditioning in de wagen is een ingewikkeld systeem dat regelmatige controle vereist. De compressor, de condensor, de dehydraterende fles, de reduceerklep, het verdampingstoestel, het perselement, de filter… het zijn allemaal elementen die men moet onderhouden indien men wil dat het systeem optimaal werkt.

In tegenstelling tot de gangbare ideeën over airconditioning, zorgt dit voor comfort en veiligheid, zelfs tijdens de winter! Tijdens het koude seizoen biedt airconditioning de mogelijkheid om de lucht in de wagen op te warmen en te drogen, en om zodoende de damp snel te doen verdwijnen. Wanneer de temperaturen stijgen en niet langer comfortabel zijn, dan biedt de airco uiteraard de mogelijkheid om de omgevingslucht te verversen zonder dat dit de passagiers hindert. Bepaalde automatisch ingestelde systemen bieden de mogelijkheid om de temperatuur constant te houden, en dit ongeacht de externe temperatuurschommelingen. Zowel tijdens de zomer als tijdens de winter filtert het airconditioningsysteem eveneens de onzuiverheden, het stof en de pollen.

Batterij

De batterij is een heel belangrijk element dat toelaat om de motor te starten, maar de batterij voedt eveneens het hele elektrische circuit van uw wagen.

Garage Planckaert - Batterij

De batterij is een heel belangrijk element van het elektrische circuit, maar een batterij verslijt en is na verloop van enkele jaren minder efficiënt. De rol van de batterij bestaat er namelijk in om elektrische energie op te slaan, zodat alle veiligheids- en comfortelementen optimaal werken. De starter uiteraard, maar ook de lichten, de richtingaanwijzers, ruitenwissers, benzinetank, boordinstrumenten, airconditioning, ontwasemen, autoradio… Heel wat elementen werken dankzij de elektriciteit die werd opgeslagen in de batterij. Deze wordt met energie gevoed door de alternator, die wordt aangedreven via een riem door de motor. Op deze manier kan de batterij werken terwijl het laadniveau optimaal blijft, zowel tijdens de zomer als tijdens de winter. Noteer dat het heel belangrijk is om regelmatig de goede staat van de alternatorriem te laten controleren.

Zichtbaarheid

Goed zien en gezien worden in alle omstandigheden

Garage Planckaert - Zichtbaarheid

Goed zien en goed gezien worden is één van de basisregels die moeten nageleefd worden om te rijden zonder risico’s te nemen. De stadslichten, de dimlichten en de grote lichten, de mistlichten en ook de richtingaanwijzers en de ruitenwissers vooraan en achteraan zijn essentiële uitrustingselementen om uw veiligheid en uw visueel comfort te garanderen. In het bijzonder ‘s nachts en in geval van slechte weersomstandigheden!

Of uw koplampen werken, of de lichtbundels goed zijn ingesteld, niet te hoog, niet te laag, en of de lampen goed werken, zowel vooraan als achteraan, het zijn allemaal essentiële elementen die gecontroleerd worden tijdens de technische controle. Een defecte lamp leidt systematisch tot onaangename verrassingen tijdens een controle!

Ook ruitenwissers moeten regelmatig worden nagekeken en vervangen, ze conditioneren immers de optimale zichtbaarheid bij regen of sneeuw en ze bieden ook de mogelijkheid om uw voorruit te reinigen. Opdat uw ‘zichtbaarheidsinstrumenten’ dus efficiënt zouden werken, moet u eraan denken om regelmatig uw verlichting en uw ruitenwissers te laten controleren bij een professional!

Uitlaat

Een belangrijk element voor de prestaties, het geluidsniveau en het milieu.

Garage Planckaert - Uitlaat

Een goede werking van de motor, de prestaties, het geluidsniveau, vervuilende restanten onder controle houden … De uitlaat is een heel belangrijk element van uw wagen die tijdens zijn levensduur heel wat thermische en mechanische belasting ondergaat. De hoge temperaturen van de uitlaatgassen die meer dan 900 graden kunnen bedragen, en ook hun zuurheid tasten de metalen binnenkanten aan van buizen, geluiddempers, knalpot, katalysatoren en lambdasonde. Vochtigheid, regen, strooizout en modder maken dat er ook aantasting optreedt aan de buitenzijde en dat er roest optreedt. De trillingen tasten dan weer de metalen dragers aan en de silent rubberen blokken* die de mogelijkheid bieden om de hele uitlaat onder het onderstel te ondersteunen. Een eerder bewogen leven! Het is dan ook van essentieel belang om het uitlaatsysteem regelmatig te controleren en te herstellen. Tijdens een technische controle is een lek, een beschadiging of zijn vervuilende waarden van de uitlaatgassen die de vigerende normen overschrijden redenen om de wagen af te keuren. Een goede reflex: laat regelmatig de uitlaatinrichting controleren door een specialist om de prestaties, het geluidsniveau en de geringe vervuilende uitstoot te handhaven.

Distributiekit

De distributieriem is een belangrijk mechanisch element. Indien u de riem regelmatig vervangt, gaat de motor langer mee …

Garage Planckaert - Distributiekit

Schijnbaar heel gewoon, maar toch heel belangrijk is het feit dat de distributieriem de beweging van de zuigers en van de kleppen op elkaar afstemt. Het breken van deze riem veroorzaakt heel wat onmiddellijke en aanzienlijke schade en soms breekt de motor gewoon. Indien de riem in goede staat verkeert en de spanning optimaal is dankzij de rollen in de distributiekit, kan het ergste worden vermeden!

Het vervangen van de distributiekit is iets wat specifiek wordt bepaald door de richtlijnen van de constructeur. De eerste vervangbeurt is over het algemeen aan de orde tussen de 70.000 en 100.000 km, maar die termijn is specifiek voor elk type motor. Indien u weinig kilometers aflegt, dan moet u er toch aan denken om de riem om de 5 jaar te vervangen, want de samenstellende elementen (textielelementen en synthetische elementen op basis van rubber in het bijzonder) verslijten na verloop van tijd, ook al wordt er mechanisch minder van vereist. Er bestaat geen enkel betrouwbaar element om te oordelen over de slijtage van de distributieriem. Een specialist kan wel controleren of de spanning van de riem goed is en kan u advies geven. Bij bepaalde wagens vereist de distributieriem andere accessoires, zoals de waterpomp. Het is soms beter om deze elementen preventief te vervangen in functie van de kilometerstand van uw wagen.

Ophanging

Veren en schokdempers die in goede staat verkeren, garanderen comfort, een wegligging en een efficiënt remsysteem

Garage Planckaert - Ophanging

Het ophangingsysteem werd ontworpen om tegemoet te komen aan de voornaamste problemen: de filtering van de trillingen, het comfort, de wegligging in de bochten, de stabiliteit op een recht stuk, de efficiënte remmen, en dit ongeacht de lading, de weersomstandigheden of de toestand van het wegdek.

Naast de ophangingsarmen, de triangels, de kleppen en verschillende silent blokken*, berust het systeem op twee belangrijke elementen, veren en schokdempers die uw veiligheid garanderen. Dit systeem biedt de mogelijkheid om de wielen in contact te houden met de grond en om het verlies aan wegligging te beperken, om de onregelmatigheden van het wegdek te absorberen ongeacht de lading en om de wagen stabiel te houden indien hij vertraagt door te vermijden dat hij gaat duiken en de remafstand langer zal worden.

Indien men over het algemeen de schadegevallen uitsluit die te wijten zijn aan een botsing, dan dienen de veren niet te worden vervangen en dan gaan ze de hele levensduur van de wagen mee. De schokdempers zijn dan weer onderhevig aan normale slijtage te wijten aan permanente bewegingen. Olie of gas dat wordt samengeperst in de buis van de schokdemper via een zuiger kan eveneens wegvloeien in geval van uitgesproken slijtage. Weet dat een olielek op een schokdemper een controleonderzoek met zich meebrengt tijdens de technische controle.

Het leven van een schokdemper is allesbehalve een rustig leven. Na 20.000 kilometer diende hij al ongeveer 1 miljoen keer te werken! De kilometerstand, maar ook de lading van het voertuig, de rijstijl die meer of minder dynamisch is en de toestand van het wegdek beïnvloeden rechtstreeks de levensduur. Vanaf 60.000 km wordt aangeraden om ze te laten controleren door een gekwalificeerde deskundige, en dit om de 20.000 km.

Keuring

Om onaangename verrassingen en de kosten van een controle-onderzoek te vermijden

Garage Planckaert - Keuring

De technische controle, dat is het regelmatig ‘medisch onderzoek’ van uw wagen! Het betreft een verplichting opgelegd door de wet, op straffe van een boete, in sommige gevallen gecombineerd met een verbod om te rijden met de wagen in kwestie! Alle personenwagens en gebruiksvoertuigen komen in aanmerking. De goede staat van uw voertuig conditioneert het resultaat van de controle, die betrekking heeft op een honderdtal punten die verband houden met veiligheid en milieu, waarvan een deel ervan onderworpen is aan een herstelverplichting in geval van een non-conformiteit. In dit geval moet uw wagen verplicht een controle-onderzoek ondergaan eens de herstellingen werden uitgevoerd. Bij EURO REPAR CAR SERVICE bieden wij u een technische controle vooraf aan in onze ateliers. Elk van de punten wordt onderzocht door een ervaren en gekwalificeerde technicus, hetgeen de mogelijkheid biedt om te bepalen welke eventuele herstellingen er dienen te gebeuren en om zodoende onaangename verrassingen te vermijden en de kosten van een controle-onderzoek. Wij zijn uiteraard bereid om de storingen te verhelpen en om indien nodig snel de herstellingen uit te voeren.

Mechanica

Om onaangename verrassingen en de kosten van een controle-onderzoek te vermijden

Garage Planckaert - Mechanica

Bij EURO REPAR CAR SERVICE zijn alle interventies aan uw wagen mogelijk, met een gepersonaliseerde opvolging, tips en altijd een goede verhouding van kwaliteit/competentie/prijs die het verschil maakt!

In geval van een defect, van breuk of na een ongeval biedt EURO REPAR CAR SERVICE gedurende de hele levensduur van uw wagen knowhow om snel en efficiënt op te treden.

Dankzij onze perfecte kennis van uw wagen, ongeacht het merk, kunnen de meeste belangrijke mechanische interventies gebeuren binnen ons netwerk: versnellingsbak, koppeling, waterpomp, afkoeling, alternator, laadcircuit, ontsteking, starter, alterno-starters, elektronica in de wagen …

Het hele EURO REPAR CAR SERVICE-net is ook uitgerust met performante tools waaronder een specifieke tool voor analyse bij meerdere merken die meer dan 35.000 modellen dekt om de defecten aan uw wagen op te sporen. De teams die voor u klaar staan zijn echte mechanica-kenners die regelmatig opleidingen volgen over de meest recente technologieën.